ΝΕΟΣ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΝΩΤΑΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Στο νέο κανονισμό -που μαζί με τον οικοδομικό κανονισμό καθορίζουν τον τρόπο ανέγερσης κτιρίων στη χώρα μας- ενσωματώνονται οι δεκάδες τροποποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία και αφορούν κυρίως θέματα προσβασιμότητας, τη δόμηση κοντά σε ρέματα, την αντισεισμική προστασία των κτιρίων και τις αλλαγές σε θέματα ανώτατων υψών.

Ο κτιριοδομικός κανονισμός είναι ένα τεχνικό κείμενο που καθορίζει τους βασικούς κανόνες οικοδόμησης: για ποια «φορτία» πρέπει τα κτίρια να κατασκευάζονται, ανάλογα με τη χρήση τους, τι κανόνες ισχύουν για τον σχεδιασμό (λ.χ. τοίχοι, ανοίγματα, σκάλες, αποστάσεις από άλλες κατασκευές), ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των χρηστών, ποια τεχνικά συστήματα είναι απαραίτητα ανάλογα με κάθε χρήση και άλλα.

 

Ο νέος κτιριοδομικός κανονισμός υπεγράφη από τον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος Παντελή Κάπρο και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν από λίγες ημέρες (ΦΕΚ 3985Β/2023). Ο προηγούμενος κτιριοδομικός κανονισμός είχε εγκριθεί το 1989, αλλά υπέστη αρκετές τροποποιήσεις, ιδίως μετά την αναθεώρηση του Οικοδομικού Κανονισμού το 2012.

 

Ανάμεσα στα νέα στοιχεία:

  • Αλλάζει ο τρόπος δόμησης κοντά σε ρέματα. Παλαιότερα η νομοθεσία προέβλεπε ότι η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση 10 μέτρων από την οριογραμμή ενός οριοθετημένου ρέματος και στα 20 μέτρα αν δεν είχαν οριοθετηθεί. Τώρα επιτρέπεται η δόμηση δίπλα στην οριογραμμή των οριοθετημένων ρεμάτων, ενώ επιτρέπεται να εκδίδονται άδειες για εργασίες ολοκλήρωσης και συντήρησης κτιρίων με νόμιμη άδεια κοντά σε ρέμα, χωρίς να απαιτείται αυτό να οριοθετηθεί.
  • Ενσωματώνονται οι αλλαγές που αφορούν στα ύψη των κτιρίων. Για παράδειγμα ορίζονται ως «ψηλά κτίρια» όσα έχουν λάβει ειδικούς όρους δόμησης από ειδικά διατάγματα (πριν ανώτατο ύψος ήταν τα 21 μέτρα).
  • Προστίθενται όλες οι νέες προβλέψεις της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα των κτιρίων από άτομα με αναπηρία, αλλαγές που έγιναν το 2021-2022 (λ.χ. ράμπες). Καθώς και οι αλλαγές που αφορούν τους χώρους αθλητικών συγκεντρώσεων (λ.χ. επετράπησαν εμπορικές χρήσεις έως το 50% ενός κτιρίου).
  • Ενσωματώνονται διάφορες νέες τεχνικές απαιτήσεις αντισεισμικής προστασίας των κτιρίων (λ.χ. για τους σεισμικούς αρμούς), καθώς και τα νέα κριτήρια ηχομόνωσης των κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

All Items
Εκδηλώσεις
Άρθρα

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Αριθμ. Απόφασης Πρωτοδικείου Βόλου: 207/2009 Μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
( Ε.Σ.ΑμεΑ.) Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) Μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας (Π.ΟΜ.ΑμεΑ. Θεσσαλίας) Μέλος Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Βόλου (ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Ν. ΓΑΤΣΟΥ 68 – Ρ. ΦΕΡΑΙΟΥ
Τ.Κ. 38333, ΒΟΛΟΣ

Τηλ.& Fax. 24210 44828
Κιντό: 6974 838 599

Email:
ippokampos.volos@yahoo.com

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ SOCIAL

VIDEO