«ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΝ ΤΑΞΕΙ» 10 ONLINE ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση, η ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης 4ος Κύκλος» και υλοποιεί 10 εβδομαδιαία επιμορφωτικά εργαστήρια για εθελοντές, φροντιστές ατόμων με αναπηρία, για άτομα με αναπηρία και για το ευρύ κοινό. Η συμμετοχή στα επιμορφωτικά εργαστήρια θα είναι ΔΩΡΕΑΝΓια να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε ΕΔΩ.

Βασικός σκοπός της δράσης με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΝ ΤΑΞΕΙ»  είναι η επιμόρφωση εθελοντών, φροντιστών ατόμων με αναπηρία και κάθε ενδιαφερόμενου, μέσα από 10 εβδομαδιαία επιμορφωτικά εργαστήρια. Η καινοτομία της δράσης έγκειται στο ότι τα εργαστήρια θα συντονίζονται από άτομα με αναπηρία, που τα ίδια, ως οι περισσότερο «ειδικοί» θα αποτελούν τους επιμορφωτές. Τα εργαστήρια εστιάζουν στην κινητική αναπηρία αλλά γίνονται αναφορές που αφορούν και συνολικά στο θέμα της αναπηρίας.

Η δράση επιχειρεί να προσφέρει ευκαιρίες ενδυνάμωσης και να συμβάλει στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνει η ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα, και ειδικά στον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Στο πλαίσιο της δράσης η ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ:

  1. θα δημιουργήσει υλικό επιμόρφωσης για εθελοντές και φροντιστές ατόμων με αναπηρία,
  2. θα εκπαιδεύσει τέσσερα άτομα με αναπηρία σε πρόγραμμα επιμόρφωσης εθελοντών και φροντιστών, 
  3. θα υλοποιήσει δέκα διαδικτυακά εργαστήρια που θα απευθύνονται σε εθελοντές, φροντιστές και ευρύ κοινό και θα συντονίζονται από άτομα με αναπηρία στο ρόλο του επιμορφωτή,
  4. θα πραγματοποιήσει μία δράση δημοσιότητας για τον εθελοντισμό και την προσβασιμότητα.

Ειδικότερα, τα επιμορφωτικά εργαστήρια θα περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές:

  1. Αναπηρία και αυτοπροσδιορισμός (20/01/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Τι είναι η αναπηρία; Με ποιες σωματικές καταστάσεις και διεργασίες σχετίζεται η αναπηρία; Στάσεις για την αναπηρία. Μύθοι και Αλήθειες για την αναπηρία.

  1. Επικοινωνία ενδυνάμωσης (27/01/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Κώδικας επικοινωνίας. Υπάρχει επικοινωνία πέρα από τις λέξεις; Τι σημαίνει επικοινωνία ενδυνάμωσης; Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της επικοινωνίας ενδυνάμωσης.

  1. Ψυχική ανθεκτικότητα (03/02/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα; Ποια είναι τα συστατικά της ψυχικής ανθεκτικότητας; Στρατηγικές διαχείρισης αντίξοων καταστάσεων. Πρακτικές οδηγίες για άτομα με αναπηρία. Πρακτικές οδηγίες για φροντιστές και εθελοντές. Βιωματική άσκηση.

  1. Φυσική δραστηριότητα ΑμεΑ (10/02/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Άσκηση και βελτίωση της αυτοεικόνας των ατόμων με αναπηρία. Η ελληνική νομοθεσία για την αναπηρία και τον αθλητισμό. Προσαρμοσμένη φυσική άσκηση.

  1. Μητρότητα και αναπηρία (17/02/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Τι είναι η ενδυνάμωση; Το αυτονόητο της μητρότητας. Εγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός. Η αναπηρία της μητέρας από τα μάτια του παιδιού.

  1. Συνηγορία και αυτοβοήθεια (24/02/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Μοντέλα για την κατανόηση της αναπηρίας. Τι είναι η συνηγορία; Ετεροβοήθεια και αυτοβοήθεια. Ο ειδικός σε νέο ρόλο.

  1. Υποστήριξη της λειτουργικότητας (03/03/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Υποστήριξη στη χρήση αμαξιδίου. Λειτουργικές συναντήσεις. Εργονομικές παρεμβάσεις σε εσωτερικούς χώρους. Η κατάλληλη ράμπα και είσοδος.

  1. Εθελοντισμός και φροντίδα ΑμεΑ (10/03/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Τα οφέλη του εθελοντισμού. Εθελοντισμός και προώθηση στην απασχόληση. Η επιβάρυνση του φροντιστή. Οι χρυσές οδηγίες της φροντίδας.

  1. Βιωματικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας (17/03/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Ενσυναίσθηση – Ενσυνειδητότητα. Η επιστολή στον εαυτό μου. Οι πολλές αισθήσεις μου. Μες στο δρόμο. Τοξοβολία.

  1. Προώθηση στην απασχόληση (24/03/2021)

Μερικές ερωτήσεις για προβληματισμό. Η διέξοδος της επιχειρηματικότητας για άτομα με αναπηρία. Συγκριτικά πλεονεκτήματα των Κοιν.Σ.Επ. για άτομα με αναπηρία. Επιλογή επιχειρηματικής ιδέας και επιχειρηματικός σχεδιασμός.

 

Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

ΠΗΓΗ: poreia-ygeias.gr