ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

Το 91% των Ελλήνων συμφωνεί με την ένταξη εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Χρήσιμα για τη χάραξη πολιτικής με στόχο την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε ο ΣΚΕΠ – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης PRORATA, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2019, η οποία είχε ως στόχο να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις και τις στάσεις της κοινής γνώμης απέναντι στην αναπηρία.

Από τους συνολικά 3.273 συμμετέχοντες, η συντριπτική πλειονότητα (97%) συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι «όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις». Το 91% των πολιτών συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία για την αποδοχή της διαφορετικότητας, ενώ εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών απέναντι στα άτομα με αναπηρία διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Οκτώ στους δέκα πολίτες, μάλιστα, πιστεύουν ότι η απουσία τέτοιων προγραμμάτων ισχυροποιεί τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες πιστεύουν ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην άρση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων απέναντι στην αναπηρία, θα έπρεπε να διαδραματίζουν το κράτος (83%), η οικογένεια (80%) και τα ΜΜΕ (54%).

Κυρίαρχη είναι, επίσης, η άποψη ότι η εξοικείωση με την αναπηρία μειώνει τα επίπεδα της αίσθησης αμηχανίας κατά την επαφή με άτομα με αναπηρία. Η συντριπτική πλειονότητα αναγνωρίζει τη δυσκολία να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ένα άτομο με αναπηρία, όπως και ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. στις υποδομές προσβασιμότητας σε ΜΜΜ, δημόσια κτίρια κ.ά. Σε ποσοστό άνω του 80% δηλώνουν ότι θα αποδέχονταν ή μάλλον θα αποδέχονταν μικρή αύξηση της φορολογίας για κρατικές παρεμβάσεις που θα αφορούσαν τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.  Οι περισσότεροι δηλώνουν, δε, ότι δεν θα τους ενοχλούσε εάν ένα άτομο με αναπηρία γινόταν δήμαρχος, βουλευτής ή πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση «πώς θα αντιδρούσατε εάν, βγαίνοντας από το σούπερ μάρκετ, αντικρίζατε την κατάληψη θέσης στάθμευσης αναπήρων;», οι περισσότεροι (36%) απαντούν ότι θα ένιωθαν δυσαρέσκεια και θα αποχωρούσαν, ενώ το 31% θα επιχειρούσε να επικοινωνήσει με τις Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες (18-34 ετών) διατηρούν πιο παθητική στάση απέναντι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

 

ΠΗΓΗ: www.helpis.gr

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Αριθμ. Απόφασης Πρωτοδικείου Βόλου: 207/2009 Μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
( Ε.Σ.ΑμεΑ.) Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) Μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας (Π.ΟΜ.ΑμεΑ. Θεσσαλίας) Μέλος Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Βόλου (ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Ν. ΓΑΤΣΟΥ 68 – Ρ. ΦΕΡΑΙΟΥ
Τ.Κ. 38333, ΒΟΛΟΣ

Τηλ.& Fax. 24210 44828
Κιντό: 6974 838 599

Email:
ippokampos.volos@yahoo.com

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ SOCIAL

VIDEO